Ako zlepšiť spánok

Spánok je dôležitou a neoddeliteľnou súčasťou života každého z nás a má významný vplyv nielen na naše zdravie, či už fyzické alebo psychické, ale taktiež aj na výkon a aktivity, ktoré vykonávame počas nasledujúceho dňa. Práve preto by sme spánku mali venovať podstatne väčšiu pozornosť, ako mnohí v súčasnosti venujeme. Ja osobne venujem svojmu spánku zvýšenú pozornosť už niekoľko rokov, čo som si dlho ani neuvedomoval, avšak až posledné dva roky som sa o kvalitu svojho spánku začal zaujímať oveľa aktívnejšie.

To znamená, že som zmenil svoj matrac, vankúš, kúpil som si fitness náramok, ktorým si monitorujem spánok a vyhodnocujem na dennej báze, počas dňa myslím na to, ako moje aktivity alebo strava ovplyvní môj spánok. Toto je základ a zároveň prvé kroky, ktoré odporúčam urobiť každému, kto sa po zobudení necíti oddýchnutý a chce to zmeniť. Opätovne spomeniem monitoring spánku pomocou napríklad fitness náramku alebo smart hodiniek. Je to minimálna investícia, ktorá začína od 10€ a kvalitný náramok, ktorý zvládne zmonitorovať kvalitu vášho spánku viac ako dostatočne, si viete zadovážiť do 30€. Vďaka tomuto získate podrobný prehľad nielen o dĺžke svojho spánku, ale napríklad o pomere hlbokého spánku k celkovému, jeho kontinuite, kvalite dýchania počas noci a k tomu napríklad mne aplikácia dáva odporúčania a tipy pre zlepšenie spánku.

Teraz, keď už máte denný prehľad o priebehu vášho spánku, pomôže, ak si tieto údaje začnete vyhodnocovať. To znamená, že ak budete mať napríklad ťažkosti okamžite zaspať, budete sa v noci budiť, a z celkovej dĺžky vášho spánku bude dĺžka hlbokého spánku iba 10%, spomeniete si na vaše aktivity v predchádzajúcom dni. Možno zistíte, že ste sa v ten deň málo hýbali, neskoro večer ste zjedli veľké množstvo nejakého ťažkého jedla, krátko pred spaním ste sa pozerali na obrazovku či už televízora, počítača alebo mobilného telefónu. Nasledujúci deň skúsite tieto faktory aspoň obmedziť, ale ideálne úplne eliminovať. Ráno uvidíte, aký veľký vplyv mali na kvalitu vášho spánku a aký posun dosiahol ich odstránenie.

Zlepšovanie spánku je v prvom rade o odstraňovaní nežiadúcich faktorov, ktoré majú významný vplyv na jeho kvalitu. Medzi takéto faktory patrí napríklad fajčenie, pitie veľkého množstva kávy a iných kofeínových nápojov počas dňa alebo pred spaním, pitie alkoholu, nedostatok pohybu, ťažké jedlá, ktoré sťažujú trávenie, nedostatok pitia tekutín a to najmä vody, rôzne psychické problémy, stres, úzkosť, smútok, migréna alebo fyzické bolesti ako bolesti chrbtice, krčnej chrbtice a iné. Je dôležité eliminovať takéto nežiadúce faktory, pretože inak budú kontraproduktívne k našej ďalšej snahe za zlepšením spánku. Uvedomujem si, že pre niekoho môže byť zbavenie sa dlhodobých zlozvykov náročné, je však potrebné si uvedomiť, že ak bránia kvalitnému spánku, ten má následne vplyv aj na kvalitu celého nasledujúceho dňa.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *